Auto kopen en verkopen

Het zal je niet zijn ontgaan

Al ruim twee jaar worstelen we met de nieuwe wetgeving rondom het inhuren van freelancers. Per 1 mei 2016 is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) voor Zelfstandigen Zonder Personeel (zzp’ers) afgeschaft en vervangen door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA). De wet is bedoeld om een beter onderscheid te kunnen maken tussen de zzp’ers en de mensen die in loondienst zijn. De onduidelijkheid roept nog steeds veel onrust op. Waar moet je als bedrijf nu rekening mee houden? En wanneer gaat de nieuwe wet nu echt van kracht?

Momenteel is deze wet wederom uitgesteld tot juli 2018. De belastingdienst rekent zzp’ers en opdrachtgevers niet af op hun onderlinge verhouding. Dit houdt in dat zij geen boetes of naheffingen krijgen opgelegd als achteraf blijkt dat er sprake is geweest van een dienstbetrekking. Kwaadwillende worden echter wel aangepakt. Het gaat hier om gevallen waarbij opzet in het spel is.

Welke zaken kan je nu regelen om een risico’s te vermijden?

Heel simpel: zorg dat er geen gezagsverhouding ontstaat tussen jou en je opdrachtgever.

  1. Start met een modelovereenkomst

    In een modelovereenkomst staat de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en zzp’er omschreven. Belangrijke criteria zijn daarbij gezag, loon en vervangbaarheid. Indien je werkt met goedgekeurde overeenkomsten loop je geen risico op boetes en naheffingen.

    Er zijn een drietal categorieën modelovereenkomsten:

    1. Algemene modelovereenkomst opgesteld door externe partijen (al dan niet i.s.m. de belastingdienst)
    2. Voorbeeldovereenkomsten voor specifieke bedrijfstakken en beroepsgroepen.
    3. Individuele overeenkomsten opgesteld tussen individuele opdrachtgevers en opdrachtnemers.
  2. Maak van je freelancer geen werknemer

    Zorg dat de zzp’er zijn eigen middelen gebruikt bij het uitvoeren van de opdracht, zoals bijvoorbeeld een laptop, vervoermiddel of telefoon. Geef de zzp’er ook ruimte om vakantie in te plannen en om zijn tijd zelf in te delen. Stuur hier desnoods op aan.

  3. BV of eenpitter maakt geen verschil

    Tevens is er voor de belastingdienst geen verschil tussen de rechtsvorm die door de ondernemer is gekozen. Niet alleen de ondernemer van een eenmanszaak, maar ook de Directeur Groot Aandeelhouder (DGA) van een BV kan onder de wet DBA vallen.

  4. Meerdere opdrachtgevers is een misverstand

    Veel mensen denken dat je minimaal drie opdrachtgevers moet hebben voor de belastingdienst. Dit is niet het geval. Indien de zzp’er meerdere opdrachtgevers heeft, zal dit dus niet het risico vermijden voor de Wet DBA. Het hebben van meerdere opdrachtgevers is voor de belastingdienst wel een criteria om te beoordelen of zzp’er al dan niet ondernemer is voor de inkomstenbelasting.

  5. Schakel een bemiddelaar in

    Inmiddels zijn er diverse bemiddelaars en tussenpersonen die een constructie kunnen creëren om een mogelijk dienstverband uit te sluiten. Zorg dat u een erkend bemiddelaar raadpleegt. Ook kan er gebruik gemaakt worden van onder andere Payroll-, Uitzend-, en detacheringsbedrijven.

Voorkom een boete of naheffing!

Als de belastingdienst toch een dienstverband vaststelt, zijn de opdrachtgever en opdrachtnemer samen verantwoordelijk. De naheffing wordt door de belastingdienst in 2 delen gesplitst. Het deel met betrekking tot de werkgeverslasten zal bij de opdrachtgever worden nageheven. Het deel dat betrekking heeft op de werknemerslasten zal bij de opdrachtnemer worden nageheven. Daarnaast kan de belastingdienst ook nog een boete opleggen.

Wil je het zeker weten?

Wil je als opdrachtgever blijven werken met freelancers, maar er zeker van zijn dat je geen risico loopt?
Een goede adviseur neemt deze zaken uit handen en kan je begeleiden in dit traject!

JA, IK WIL ADVIES!

Zakelijke auto onderhouden

Tips om gemakkelijk je zakelijke auto's te onderhouden sit amet iaculis nulla mauris ac magna. Phasellus eget luctus sapien, eget euismod elit. Pellentesque pulvinar odio a elit molestie, eget scelerisque metus accumsan.

Alles over autoverzekeringen afsluiten

9 tips voor bedrijfsauto verzekeringen. Etiam ullamcorper id velit in ullamcorper. Phasellus in ullamcorper nisi, vel blandit tortor. Aenean diam ligula, condimentum vitae ultrices a, auctor ut metus.

7 manieren om het leasen

7 manieren om het leasen leuk te maken. Sed nec tristique erat. Nullam eleifend luctus neque et hendrerit. Nullam ac ultricies orci, ut accumsan enim. Nulla fermentum porta ullamcorper.

Nieuwe bedrijfswagen?

Doe de checklist voor een juiste keuze Nulla fermentum porta ullamcorper. Integer facilisis rutrum massa, nec ornare massa tempus a. Nulla fermentum porta ullamcorper. Integer facilisis rutrum massa, nec ornare massa tempus a.

Welke auto pas bij mij?

Doe de ZZP-er keuzetest Nulla fermentum porta ullamcorper. Integer facilisis rutrum massa, nec ornare massa tempus a.

Controle over de kosten?

Maak uw kosten meetbaar met deze tools.Curabitur ligula sapien, tincidunt non, euismod vitae, posuere imperdiet, leo. Maecenas malesuada. Praesent congue erat at massa. Sed cursus turpis vitae tortor. Donec posuere vulputate arcu.

Duurzame rijden?

Top 10 zuinige en schone bestelauto's Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Trends

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque.

2 Opmerkingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *